Stari dobri grčki mitovi

Danas sam se setila Dedala i Ikara.Siže: Dedal je bio vrhunski pronalazač, neimar, vajar, a Ikar njegov sin.  Izgradio je lavirint za Minotaura po naredjenju kralja Minosa. Da se priča o lavirintu ne bi proširila,kralj Minos je zatvorio je Dedala i Ikara, a kontrolisao sve puteve i brodove. Da bi pobegao sa ostrva Dedal je napravio krila za sebe i Ikara, uvezao je pera zajedno, veća je osigurao koncima, a manja voskom. Pre nego što otpočeše let, Dedal je upozorio Ikara da ne leti previsoko jer će sunce otopiti vosak, ali ni prenisko jer će morska pena natopiti krila. Ikar nije slušao oca i leteo je sve više i više, dok na kraju Sunce nije otopilo vosak, krila se raspala a Ikar je pao u more i utopio se. Dedal je večno krivio sebe i svoj izum sa smrt svog sina.

Svaka priča ima pouku, ali meni su omiljene pouke grčkih mitova..Ne leteti suviše visoko jer precenjuješ sebe – rezultat nezadovoljstvo sobom, neprihvatanje stvarnosti. Ne leteti suviše nisko jer potcenjuješ sebe – rezultat opet nezadovoljstvo sobom i što je možda gore, svest da možemo da damo više od sebe, samo ništa ne radimo povodom toga. Ovo je samo jedna pouka koja se može izvući iz mita..ono što je najbolje kod svih grčkih mitova je što postoji bezbroj interpretacija i svako može izabrati onu koja mu najviše godi!

Kad smo kod grčkih filmovanih mitova, kad sam bila mala, na televiziji se davala dečja serija Pripovedač. Starac je pored kamina, nama deci i svom pomalo iritantnom kučetu pričao bajke i grčke mitove. Serija je radjena početkom ’80tih, scenario je odličan. Pisao ga je čuveni britanski reditelj Entoni Mingela. Hvala Bogu na pirateriji..kad budem imala decu imaću spremne diskove, a hvala i youtube što mogu da se sad podsetim i mita o Dedalu i Ikaru😉

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s